Toegankelijkheid Dam

Blog

De Dam ligt in het historische centrum van Amsterdam. De Dam ontleent zijn naam aan zijn oorspronkelijke functie: een dam in de Amstel, vandaar ook de naam van de stad. Gebouwd in ongeveer 1270, vormde de dam de eerste verbinding tussen de nederzettingen aan de oevers van de rivier. Naarmate de dam geleidelijk werd aangelegd, werd deze breed genoeg voor een stadsplein, dat de kern bleef van de stad die zich eromheen ontwikkelde. Het gebied werd niet alleen een centrum van commerciële activiteit, maar ook van de overheid, zoals de locatie van het stadhuis van Amsterdam. De Dam is bedekt met kasseien waardoor het een uitdagende route is voor rolstoelgebruikers, scootmobielen en mensen met beperkte mobiliteit. Wel hebben de paden rondom de Dam betere verhardingen. Op en nabij de Dam zijn Madame Tussauds, het Koninklijk Paleis en het Amsterdam Museum toegankelijk voor mensen met een fysieke toegangsbehoefte.

Het Koninklijk paleis

Het Koninklijk Paleis is een van de drie paleizen in Nederland die bij de wet ter beschikking staan van de vorst. Het paleis werd gebouwd als stadhuis tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw in de 17e eeuw. Het wordt gebruikt voor Koninklijke Evenementen zoals de ontvangst van de buitenlandse staatshoofden tijdens hun bezoeken in Nederland de Koningsnieuwjaarsreceptie en andere officiële recepties. Het vormt jaarlijks het decor voor de uitreiking van verschillende officiële en koninklijke prijzen. Het gebouw is rolstoelvriendelijk. De faciliteiten omvatten een lift en rolstoelen die kunnen worden geleend. Het gebouw biedt voldoende bewegingsruimte en er is een aangepast toilet aanwezig.

Dam, Amsterdam

Website: www.paleisamsterdam.nl

Amsterdams Museum

Het Amsterdam Museum is gevestigd in een van de oudste gebouwen van de stad en toont verschillende items die verband houden met de geschiedenis van Amsterdam. Stukken van de Middeleeuwen tot nu en een groot aantal meesterwerken, zoals een luchtkaart uit de Middeleeuwen en Breitner's De Dam. In het Amsterdam Museum kun je leren hoe de stad Amsterdam zich heeft ontwikkeld. Het museum is vlot bereikbaar met liften en aangepaste toiletten. Om veiligheidsredenen is het niet mogelijk om de Amsterdams Museum op een scootmobiel of in een elektrische rolstoel. De rolstoeltraplift in het entreegebied heeft een maximaal draagvermogen van 250 kilo. U kunt wel gebruik maken van de leenrolstoel (telefonisch te reserveren). Bezoekt u het museum met een verzorgende, dan hoeft hij/zij geen entree te betalen.

Amsterdam Museum, Kalverstraat 92, 1012 PH Amsterdam

Website: www.amsterdammuseum.nl

Hoe daar te komen?

Amsterdam Centraal Station is het dichtstbijzijnde treinstation naar de Dam, op tien minuten lopen. Het is ook mogelijk om met de tram te gaan: 1, 2, 5, 17 en 20 halte Magna Plaza/Dam en Tram 4, 9, 16, 20, 24, 25 halte Bijenkorf/Dam. De handigste parkeerplaats is onder het magazijn van de Bijenkorf. Op de parking zijn plaatsen beschikbaar voor bezoekers met een handicap.