5 Themaparken in Nederland
bloggen
Mijn naam is Sabrine en ik loop stage bij Toegankelijk Reizen Nederland. Onlangs ben ik begonnen met mijn scriptie voor Toegankelijk Reizen Nederland. Met veel plezier werk ik samen met Veroniek Maat. Deze blog gaat over 5 attractieparken in Nederland die toegankelijkheid bieden voor mensen met een toegankelijkheidsbehoefte. Veel plezier met lezen!
1. Efteling – Kaatsheuvel
De Efteling is een uniek themapark met een sprookjesachtige sfeer en een breed scala aan spannende en betoverende attracties, ideaal voor het hele gezin. De Efteling ligt in een natuurlijke omgeving en vangt de magie van alle seizoenen en verwelkomt je 365 dagen per jaar!
Indien je gebruik wilt maken van de speciale voorzieningen van de Efteling voor bezoekers met een beperking, dien je een geldige medische verklaring (max. 2 jaar oud) van een onafhankelijke arts te overleggen, waaruit blijkt dat je zonder toestemming het park en/of de attracties niet kunt bezoeken. bijstand. De Efteling vraagt dit certificaat aan omdat bezoekers met een minder bekende of niet direct waarneembare beperking (zoals blindheid, doofheid of autisme) ook welkom zijn om gebruik te maken van de voorzieningen voor mensen met een toegangsbeperking en onze medewerkers niet gekwalificeerd zijn om dergelijke beoordelingen zelf te maken. Bent u rolstoelafhankelijk, dan hoeft u geen attest aan te vragen. Mensen met een toegankelijkheidsbehoefte krijgen € 2,00 korting bij aankoop van een kaartje aan de toegangspoort. Ook mogen maximaal drie begeleiders gebruik maken van de toegangsvoorzieningen van het park. Bij The Flying Dutchman geldt een maximum van twee assistenten.
2. Slagharen – Slagharen
Slagharen is een van de populairste pretparken in Nederland. Met hun 1,4 miljoen bezoekers is Slagharen de nummer 2 van meest bezochte attractieparken in Nederland. Er zijn veel attracties, meestal ouderwetse kermisattracties maar ook 2 achtbanen en een Log Flume.
Er zijn attracties die goed toegankelijk zijn voor mensen met een toegankelijkheidsbehoefte. Er zijn echter een aantal attracties die moeilijker toegankelijk zijn. De medewerkers van Slagharen kunnen u helpen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk toegankelijk blijft. De meeste attracties zijn via de uitgang toegankelijk voor mensen met een bereikbaarheidsbehoefte. Indien nodig kan een medewerker helpen. Bovendien zijn de meeste shows goed toegankelijk. Vraag bij de receptie een folder met alle attracties en hun toegankelijkheid. Alle toiletten hebben voorzieningen voor elke bezoeker.
3. Walibi Holland - Biddinghuizen
Walibi is een uniek concept van recreatieparken gevestigd in 3 landen in Europa. Vrijwel alle attracties in Walibi Holland bieden de mogelijkheid om via de uitgang te betreden. In de meeste gevallen is er geen mogelijkheid om te zitten tijdens het wachten, indien nodig is het aan te raden een rolstoel mee te nemen. Toegankelijkheidspolsbandjes zijn verkrijgbaar bij de gastenservicebalie. Met dit polsbandje kun je samen met een hulpverlener gebruik maken van de regeling voor mensen met een beperking bij Walibi. Als uw handicap niet zichtbaar is, is een medische verklaring nodig om een toegankelijkheidspolsbandje te krijgen. Elke bezoeker met een toegankelijkheidsbehoefte mag maximaal 1 begeleider meenemen door de uitgang. Bij gebruik van de andere ingang dient u dezelfde wachttijd te nemen als de reguliere gasten, tenzij u een Fast Lane ticket heeft. Op de website van Walibi Holland staat een PDF-bestand, waarin duidelijk de toegankelijkheid van de attracties en restricties is aangegeven. Meer informatie over de attracties vind je op de website van Walibi Holland.
4. Madurodam – Den Haag
Madurodam is een interactief miniatuurpark waar je op schaal 1:25 kunt ontdekken wat Nederland zo uniek maakt. Madurodam is goed bereikbaar voor mensen met een bereikbaarheidsbehoefte. De hele miniatuurstad is gelijkvloers en toegankelijk vanaf de bovenverdieping via een licht glooiend pad. Verder zijn de restaurants rolstoeltoegankelijk en voorzien van invalidentoiletten. De parkeergarage heeft speciale invalidenparkeerplaatsen.
Mensen met een toegankelijkheidsbehoefte betalen de normale toegangsprijs. Als iemand afhankelijk is van een mantelzorger, krijgt de mantelzorger gratis toegang. Overige gezins- of groepsleden betalen de normale toegangsprijs.
5. Toverland – Seventum (Limburg)
Het merendeel van de attracties in Attractiepark Toverland is toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn in een rolstoel. De medewerkers van Toverland helpen je graag bij het in- en uitstappen van ritten. In de meeste gevallen kun je een rit inrijden via de uitgang van de rit als je in een rolstoel zit. Mindervalide gasten kunnen bij binnenkomst via de uitgang van de attractie vergezeld worden door een begeleider. In sommige gevallen zijn speciale voorzieningen ondergebracht zoals een lift bij Dwervelwind en Djengu River. Een minderheid van de attracties is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers, bijvoorbeeld de Survival Trail. Op de Attractiepagina's staat vermeld of een rit toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Voor gasten met een handicap die niet zichtbaar is, zijn speciale ride-entreepassen verkrijgbaar. Deze pasjes zijn op vertoon van een doktersbriefje aan de receptie verkrijgbaar. Rolstoelgebruikers kunnen gratis een rolstoel huren, maar vragen wel een borg van € 50,-.
Conclusie:
Door het schrijven van deze blog realiseerde ik me dat veel attractieparken in Nederland geen of te weinig informatie over toegankelijkheid op hun website hebben staan. Dit is natuurlijk een gemiste kans voor deze pretparken. Aan de andere kant hebben sommige van de populaire themaparken bijvoorbeeld een kaart of document beschikbaar op de website en bij de ingang van het park, waarin de toegankelijkheid van verschillende attracties wordt beschreven.
Voor meer informatie over de toegankelijkheid van attractieparken kunt u terecht op de website Uitmetkorting.nl. Zij publiceerden een lijst met alle populaire themaparken waar je kunt lezen of deze parken voldoende toegankelijk zijn voor mensen met een toegankelijkheidsbehoefte.